3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΔΡΑΜΑ – ΕΘΙΜΟ ΚΑΡΑΒΑΚΙΑ-ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ 15€

(ΜΑΘΗΤΕΣ-ΦΟΙΤΗΤΕΣ 12€)

Αναχώρηση στις 11:30 από Καμάρα (τα υπόλοιπα σημεία αναχωρήσεων πριν και μετά την Καμάρα θα καθοριστούν κατόπιν συνεννοήσεως).

Ένας θρύλος τυλίγει την πόλη της Δράμας σχετικά με την πολιούχο της.
Σύμφωνα με το θρύλο όταν οι Τούρκοι κατέκτησαν τη Δράμα το 1830 γκρέμισαν το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας για να χτίσουν στη θέση του ένα τζαμί.

Ανήμερα της εορτής της Αγίας Βαρβάρας όμως, η περιοχή πλημμύρισε με νερό και έτσι το τζαμί δεν χτίστηκε ποτέ. Από τότε η Αγία Βαρβάρα έγινε η πολιούχος της Δράμας και ακριβώς απέναντι από τη λίμνη με τα θεμέλια, χτίστηκε η καινούρια εκκλησία που αφιερώθηκε στην Αγία που έσωσε το εκκλησάκι της.

Μόλις αρχίζει να σουρουπώνει κάθε 3 Δεκεμβρίου, ότι καιρό κι αν έχει, κρύο, χιόνια ή βροχή, από κάθε γωνιά της πόλης ξεπροβάλλουν μικροί «καπεταναίοι» που στα χέρια τους κρατούν τα αυτοσχέδια καράβια τους με προορισμό τη μεγάλη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας. Εκεί αφού κάνουν την ευχή τους, θα τα ρίξουν στα αγιασμένα νερά της λίμνης και θα τα καμαρώσουν ώσπου να καούν ή να πλεύσουν ως τα θεμέλια της βυθισμένης εκκλησίας.

ΚΥΡΙΑΚΗ  3 Δεκεμβρίου :

Στις 3.00 μ.μ. : Παράκληση της Αγίας Βαρβάρας στο ομώνυμο ναΰδριο.

Στις 4.00 μ.μ. :  Έναρξη της λιτανείας, από το ναΰδριο της Αγίας Βαρβάρας, της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών λειψάνων της Αγίας και κατάθεση αυτών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου.

Στις 5.00 μ.μ. : Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ. Δωροθέου.

Η πλατεία Ελευθερίας στη Δράμα μεταμορφώνεται για 20η χρονιά στην επετειακή Ονειρούπολη με ένα τοπίο μαγευτικό όπου νεράιδες, ξωτικά, τάρανδοι, καλικάντζαροι, χιονάνθρωποι, αλλά και ο ίδιος ο Άγιος Βασίλης, βρήκαν τον σπιτάκι τους και ψυχαγωγούν τα παιδιά με δωρεάν δράσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και θεματικά εργαστήρια.

Leave a Reply