29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΠΟΥΧΑΡΙΑ-ΝΕΡΑΙΔΑ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΣ 18€
ΝΕΡΑΙΔΑ
Η Νεράιδα είναι ένα σύγχρονο χωριό με μικρή σχετικά ιστορία, καθώς δημιουργήθηκε από Πόντιους και Μικρασιάτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη περιοχή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μετά τη γενοκτονία των Ποντίων και με την ανταλλαγή των πληθυσμών της Μικρασιατικής καταστροφής. Στα μέσα της δεκαετίας του `80, οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να ξαναδημιουργήσουν το χωριό τους 1 χλμ. βορειότερα από τη τότε τοποθεσία του, αφού αναγκάστηκαν να αφήσουν τα περίπου 200 σπίτια και τις περιουσίες τους, που απολλοτριώθηκαν από τη ΔΕΗ για τη κατασκευή φράγματος στον Αλιάκμονα το 1972 και τη δημιουργία τεχνητής λίμνης που κάλυψε την κοιλάδα το 1973 και μαζί, το παλιό χωριό Νεράιδα.
Η σημερινή Νεράιδα είναι ένα νέο χωριό και χτισμένη πάνω σε βραχώδη λόφο με πανοραμική θέα προς τη Γέφυρα του Αλάκμονα, την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου και τα Πιέρια, αποτελώντας ένα από τα αξιολογότερα τουριστικά σημεία του νομού Κοζάνης.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παλαιότερων κατοίκων της, η ονομασία του χωριού “Νεράιδα”, πρόερχεται από Νεράιδες που εμφανιζόντουσαν μόλις σουρούπωνε, στους πρώτους πρόσφυγες κατοίκους της περιοχής, που διέσχιζαν το λοφίσκο έξω από το παλαιό χωριό.
ΓΕΦΥΡΑ ΝΕΡΑΙΔΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Η Γέφυρα της λίμνης του Πολυφύτου είναι μία από τις μακρύτερες γέφυρες στην Ελλάδα με μήκος 1.372 μέτρα. Εγκαινιάστηκε το 1975, όταν δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη του φράγματος του Πολυφύτου, στον ποταμό Αλιάκμονα. Τα έργα για την κατασκευή της ξεκίνησαν το 1972.
Ο Αλιάκμων είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Ελλάδας με μήκος 320 χλμ περίπου, πηγάζει στο Γράμμο και εκβάλει στο Θερμαϊκό κόλπο. Κατοικείται από τον Νεολιθικό άνθρωπο, τουλάχιστον από την 6η χιλιετία π.Χ..Αυτό μαρτυρείται από παλιές αλλά και σημερινές αρχαιολογικές ανασκαφές, γύρω από τη γέφυρα και τη λίμνη. Υπήρξε ξεκάθαρα ποτάμιος πολιτισμός σύμφωνα με τα ευρήματα και τη βεβαιωμένη συνήθεια του ανθρώπου να ζει δίπλα σε άφθονο νερό.
ΜΠΟΥΧΑΡΙΑ
Τα μπουχάρια είναι φυσικές γεωμορφές που προήλθαν από τη διάβρωση του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων χρόνων. Έχουν το σχήμα χωμάτινης κολόνας και αποτελούνται από άμμους, κροκάλες, μάργες και αργίλους, με πιθανή “συγκολλητική” ύλη οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου. Την κορυφή των κολόνων αυτών καλύπτει μια σχιστολιθική πλάκα που “έπαιξε” το ρόλο της ομπρέλας στην εξέλιξη του σχηματισμού. Υπάρχουν γύρω στις 20 κολόνες και το ύψος τους ποικίλει από 2 μέχρι 6 μέτρα.
Είναι μοναδικά στον ελλαδικό χώρο και βρίσκονται στο Μικρόβαλτο του δήμου Σερβίων-Βελβεντού, στο 3ο χλμ του δρόμου προς το Λιβαδερό, 40 χιλιόμετρα νότια της Κοζάνης. Το όνομα της τοποθεσίας «Μπουχάρια» προέρχεται από το σχήμα των σχηματισμών που θυμίζουν καμινάδες, καθότι «μπουχάρι» στην τοπική διάλεκτο λένε την καμινάδα.
Ενδιαφέρον στην περιοχή παρουσιάζουν ακόμη οι κωνικοί εντυπωσιακοί σχηματισμοί, τα «νοχτάρια», ίδιας προέλευσης και σύστασης με τα «μπουχάρια», χωρίς όμως το σχιστολιθικό «καπέλο», που επεκτείνονται σε μήκος δύο χιλιομέτρων στο ρέμα της Ποταμιάς.
Τα «μπουχάρια» και τα «νοχτάρια» συνθέτουν ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς και υψηλής αισθητικής που καθηλώνει τους επισκέπτες.
ΒΕΛΒΕΝΤΟ
Πρόκειται για μια κωμόπολη 33 χιλιόμετρα μακριά από την Κοζάνη και αποτελεί μια γραφική βάση για να εξερευνήσετε την όμορφη γύρω περιοχή. Δυτικά του Βελβεντού κυλάει ο Αλιάκμονας και στα ανατολικά υψώνονται τα Πιέρια Όρη. Τα στενά σοκάκια, το ιστορικό κέντρο με τα παραδοσιακά αλλά και τα σύγχρονα σπίτια με τις στολισμένες αυλές σε μεταφέρουν σε ένα άλλο, τόσο διαφορετικό σκηνικό. Το αρμονικό αυτό οικιστικό σύνολο του νομού Κοζάνης βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία, δίπλα στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου που σχηματίζει ο Aλιάκμονας. Κτήρια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και μικρές πλατείες, σε μια παραδοσιακή κοινωνία που προσκαλεί τον επισκέπτη να χαλαρώσει και να περάσει ευχάριστες στιγμές. Πολλοί σημαντικά μνημεία του Βελβεντού αποτελούν οι ιεροί ναοί που σώζονται μέχρι σήμερα με τον παλιότερο να είναι ο Άγιος Μηνάς στην είσοδο του οικισμού. Η κατασκευή του συγκεκριμένου ναού χρονολογείται κατά τον 12ο αιώνα μ.Χ., ενώ ο επισκέπτης μπορεί να δει επίσης τον Άγιο Νικόλαο που χρονολογείται τον 16ο αιώνα αλλά τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τα αξιόλογα Βυζαντινά, μεταβυζαντινά και νεότερα μνημεία του Βελβεντού μαρτυρούν τη σημαντική ανάπτυξη του τόπου κατά τη νεότερη εποχή ενώ ένας παλιός θρύλος διηγείται πως στα μέρη αυτά κάποτε έφτασε η Άρτεμις να κυνηγήσει συνοδευόμενη από πανώριες Νύμφες.