26/5 ΜΕΣΟΡΟΠΗ(ΒΑΘΡΕΣ)-Ι.Μ.ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ-ΚΗΠΙΑ (ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΙΝΩΝ) -ΤΡΥΠΕΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ   16€

Αναχώρηση στις 08:30 από Καμάρα (τα υπόλοιπα σημεία αναχωρήσεων πριν και μετά την Καμάρα θα καθοριστούν κατόπιν συνεννοήσεως).

ΜΕΣΟΡΟΠΗ(ΒΑΘΡΕΣ)

Η Μεσορόπη είναι μαγεία. Κόκκινες κεραμοσκεπές πάνω σε κάτασπρα σπίτια. βρύσες, πλατάνια, πλακόστρωτα δρομάκια, η πλατεία με το πέτρινο πηγάδι, ρέματα, νερόμυλοι, γεφυράκια.

Ένα λαογραφικό μουσείο, αρχοντικά από το τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα -κάποιο φέρει την επιγραφή «Αύγουστος 1883». Είναι τα ίχνη του παλιού πλούτου από το εμπόριο του καπνού που έφερε εδώ του περίφημους Ηπειρώτες μαστόρους για να φτιάξουν τα κτίσματα που κοσμούν το χωριό.

Βολτάροντας θα περάσετε από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής κτισμένη το 1890, το αγέρωχο πέτρινο δημοτικό σχολείο από το 1933, την παλαιοημερολογίτικη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου από το 1935. Κοντά βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου από το 1886 με την εικόνα του, η οποία λέγεται πως πήγε και ήλθε τρεις φορές ώσπου να αποφασίσει να παραμείνει εδώ και όχι στο ξωκκλήσι που βρέθηκε αρχικά. Καθώς πέρασε από το χωριό ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός για να να διδάξει, ο θρύλος λέει πως τα ίχνη από το πόδι και το μπαστούνι του βρίσκονται αποτυπωμένα πάνω σε πέτρα, έξω από το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στη χάρη του, 2 -3 χλμ. από το χωριό. Απίστευτη θέα στο χωριό και στον κάμπο του Παγγαίου από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στα 560μ., απόκοσμο και άκρως γοητευτικό το λιμναίο Σπήλαιο με σταλακτίτες αν κατορθώσετε να φθάσετε στα 1176 μ.

Δεν γίνεται να φθάσετε εδώ και να μην περπατήσετε έστω και λίγα μέτρα στο διάσημο Μονοπάτι της Μεσορόπης που φθάνει μέχρι την κορυφή του Παγγαίου, το Μάτι, σε υψόμετρο 1956 μ.. Από τα πρώτα βήματα θα νιώσετε πως βρισκόσαστε στη χώρα των ξωτικών. Θα σας κατακτήσουν οι καστανιές και τα πλατάνια, τα ρέματα, οι διαδοχικοι μικροί καταρράκτες αλλά και ο «καταρράκτης της Μεσορόπης» ύψους 7 μ., τα τοξωτά γεφυράκια, ο γούρνες με κρυστάλλινο νερό, τα κιόσκια και τα παγκάκια για ξεκούραση.

Πάντως, αν κάποτε η Μεσορόπη είχε κοιτάσματα χρυσού και αργότερα τον πολύτιμο καπνό, τώρα, φαίνεται πως η γαστρονομία γίνεται σιγά σιγά η νέα πηγή της ευημερίας της.

ΤΡΥΠΕΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ  

Στο χωριό Μουσθένη της Καβάλας βρίσκονται οι άγνωστες σε πολύ κόσμο «Τρύπες της Παναγίας». Πρόκειται στην πραγματικότητα για σπηλιές στο βουνό, που μοιάζουν με τρύπες. Σε αυτές τις σπηλιές οι Χριστιανοί των πρώτων αιώνων θεωρείται ότι δόξαζαν τον Θεό. Υπάρχει και ένας θρύλος ο οποίος αναφέρεται σε αυτές τις «Τρύπες της Παναγίας». Σύμφωνα, με όσα λέει ο σχετικός θρύλος, λοιπόν, μέσα από αυτές τις τρύπες – σπηλιές ακολουθούνταν μια διαδρομή. Συγκεκριμένα, λέγεται ότι ακολουθώντας μια μυστική διαδρομή το σπήλαιο οδηγεί στην Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφίνισσας. Μια από τις πιο γνωστές και εντυπωσιακές εκκλησίες της Ελλάδας. Πρόκειται για το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι της Ελλάδας.

Ι.Μ.ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ

Το ύψωμα που βρίσκεται η Μονή, λεγόταν από παλιά Αετοπλαγιά, προφανώς γιατί φώλιαζαν αετοί. Μέχρι το 1922 ήταν οργανωμένο τουρκικό χωριό, και ονομαζόταν Ελετζίκ. Με την μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, έφυγαν οι Τούρκοι και εγκαταστάθηκαν στα σπίτια τους, πρόσφυγες Μικρασιάτες. Το πρώτο μέλημα των ευλαβών κατοίκων ήταν η δημιουργία λατρευτικού χώρου, έτσι μετατρέπουν το υπάρχον τζαμί σε Εκκλησία αφιερωμένη στον αγαπημένο τους Άγιο Παντελεήμονα. Το δύσβατο όμως της περιοχής μαζί με τους κινδύνους του εμφυλίου πολέμου, αναγκάζουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν το χωριό τους και να εγκατασταθούν στο Χρυσόκαστρο.. Από τότε, μόνο μία φορά τον χρόνο, στην εορτή του Αγίου, πληθώρα προσκυνητών κατέφθαναν και  έδιναν  ζωή στο ξεχασμένο χωριό.

ΚΗΠΙΑ (ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΙΝΩΝ)

Στο χωριό Κηπιά ,Ελευθερούπολης Καβάλας ,στις 25 Μαρτίου του 2010, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το νεοσύστατο μουσείο. Το μουσείο αποτέλεσε όνειρο και στόχο ζωής για το Θεόδωρο Κοκκινίδη. Με σιδερένια θέληση και πάνω από όλα αγάπη και μεράκι για δημιουργία, πραγματοποιήθηκε. Επόμενος στόχος του είναι να φιλοτεχνήσει τα ομοιώματα σημαντικών προσωπικοτήτων τόσο του Ελλαδικού χώρου, όσο και του εξωτερικού.