25/5 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΚΙΛΚΙΣ-ΣΠΗΛΑΙΟ ΛΟΦΟΥ –ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ 8€

Αναχώρηση στις 8:30 από Καμάρα (τα υπόλοιπα σημεία αναχωρήσεων πριν και μετά την Καμάρα θα καθοριστούν κατόπιν συνεννοήσεως).

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ «ΚΙΛΚΙΣ»

Το Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων «ΚΙΛΚΙΣ» ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας .Υπεύθυνη για τη λειτουργία του έχει καθοριστεί η 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ» (601 Α/Μ ΤΠ). Βρίσκεται στον πευκόφυτο λόφο του Ηρώου σε υψόμετρο 279 μέτρων και απέχει 2,5 χλμ νοτιοδυτικά από την πόλη του Κιλκίς. Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα κομψό ισόγειο κτίσμα με τρεις διαδοχικές, ευρύχωρες αίθουσες. Στην αρχική κατασκευή οι αίθουσες ήταν δύο. Από νωρίς όμως, κρίθηκε απαραίτητη η ανέγερση ενός προσαρτήματος, ώστε να επιτευχθεί μουσειακά η απαιτούμενη ευρυχωρία για την καλύτερη παρουσίαση και ανάδειξη των εκθεμάτων και των κειμηλίων. Η νέα αίθουσα άρχισε να λειτουργεί το 1996, ενώ ήδη από το 1987 είχε ολοκληρωθεί η συνολική ανακαίνιση του Μουσείου.

α. Στην πρώτη αίθουσα βρίσκεται το οπτικοακουστικό σύστημα προβολής της μάχης, το οποίο πλαισιώνεται από προσθήκες κειμηλίων.

β. Στην μεσαία αίθουσα βρίσκεται η βιβλιοθήκη του Μουσείου με διάφορους ιστορικούς τόμους και ποικίλες πηγές για τη μάχη του Κιλκίς και τους Βαλκανικούς Πολέμους γενικότερα.

γ. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και η τρίτη και τελευταία αίθουσα του Μουσείου που στεγάζει κυρίως προθήκες πολεμικού υλικού και στολών.

Βασικός άξονας της έκθεσης είναι αφενός, η εύληπτη παρουσίαση της μάχης και αφετέρου, η προβολή ιδιαίτερων θεματικών ενοτήτων, οι οποίες εντάσσονται αρμονικά στο ευρύτερο σύνολο της ιστορικής εξέλιξης της μάχης. Η ένταξη των εκθεμάτων σε θεματικές ενότητες βοηθά τον επισκέπτη να συνάγει συμπεράσματα σχετικά με την εξέλιξη της μάχης. Ο επισκέπτης προϊδεάζεται για τον ειδικό ρόλο που διαδραμάτισε η περιοχή στο Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο ήδη από την ανάβαση του στο λόφο, καθώς ο ελικοειδής δρόμος που οδηγεί στο Μουσείο κοσμείται από προτομές ηρώων. Οι προτομές περιτριγυρίζουν και το μνημείο, ένα επιβλητικό άγαλμα στη μνήμη των πεσόντων, το οποίο δεσπόζει στον προαύλιο χώρο του Μουσείου. Την παραστάδα της πύλης κοσμούν πυροβόλα ορεινής πυροβολαρχίας της εποχής, ενώ κοντά στο μνημείο εκτίθενται πυροβόλα νεότερης εποχής.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΛΟΦΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

Το Σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στους πρόποδες του Λόφου του Αγίου Γεωργίου του Κιλκίς. Η επιφάνεια του ξεπερνά τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα και έχει δύο επίπεδα. Η υγρασία του παραμένει σταθερή στο 95% και η θερμοκρασία του δεν ξεπερνά τους 15 με 17 βαθμούς Κελσίου. Αποτελείται από ασβεστολιθικά πετρώματα και χρονολογούνται 235 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η δημιουργία του σπηλαίου άρχισε όταν το νερό της βροχής κατάφερε να περάσει μέσα στα πετρώματα ελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα με αποτέλεσμα τη διάβρωση του πετρώματος από την όξινη δράση του. Έτσι με το νερό της βροχής ασβεστίτης εγκαθίσταται στο σπήλαιο, ο οποίος είναι βασικό υλικό των σχηματισμών του σπηλαίου. Το μεγαλύτερο μέρος από τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες καταστράφηκε από ανθρώπους που έμπαιναν και έσπαζαν κομμάτια, όπως τεχνίτες που έσπαγαν και χρησιμοποιούσαν τον διάκοσμο του σπηλαίου για επενδύσεις συντριβανιών, τζακιών κ.ά. Το μήκος των επισκέψιμων διαδρόμων είναι μόλις 300 μέτρα.

ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ

Το χωριό είναι γνωστό για το ξινό νερό (φυσικό μεταλλικό νερό), εξ ου και η ονομασία του ως Μεταλλικό. Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκεται σιδηροδρομικός σταθμός με το ίδιο όνομα. Η μεταβυζαντινή εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Γεώργιος, κατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και αγιογραφήθηκε από την οικογένεια αγιογράφων Ζωσιμά από τη Χαλάστρα. Στο χωριό, γίνεται πανήγυρις της εκκλησίας κατά την Πρωτομαγιά και όχι στη γιορτή του ομώνυμου αγίου.