25/5  ΑΓ.ΠΑΙΣΙΟΣ-ΑΓ.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ-ΑΓ.ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ  8 ΕΥΡΩ

Αναχώρηση στις 10:00 από Καμάρα (τα υπόλοιπα σημεία αναχωρήσεων πριν και μετά την Καμάρα θα καθοριστούν κατόπιν συνεννοήσεως).

ΤΑΦΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ

Από τα βράχια ξεφυτρώνουν κυπαρίσσια, υψώνονται λες και προσπαθούν να αγγίξουν τον ουρανό. Ελιές, φιστικιές, κερασιές και άλλα καρποφόρα δέντρα ευδοκιμούν σε μια γη που άλλοτε ήταν άγονη και σήμερα μοιάζει με επίγειο παράδεισο. Στον τόπο αυτό επέλεξε να ενταφιαστεί ο γέροντας Παΐσιος, ο Αγιορείτης μοναχός που ενώ βρισκόταν ακόμη στη ζωή καθιερώθηκε ως άγιος στις ψυχές και τις συνειδήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η γη της Σουρωτής, περίπου 30 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη της Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί στα σπλάχνα της τον άνθρωπο που με σκληρό πνευματικό αγώνα και αδιάκοπη προσευχή έλαβε Θεία χάρη και χρίστηκε «στρατιώτης» της Εκκλησίας του Χριστού. Τον μοναχό που έγινε «ασυρματιστής» του Θεού και μεσιτεύει τις παρακλήσεις και τις προσευχές εκατομμυρίων ανθρώπων.

ΙΕΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΥΤΡΙΑΣ

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας κτισμένη στη νότια πλαγιά του «Μεγάλου Βουνού» στα αριστερά του δρόμου που οδηγεί από την Θεσσαλονίκη προς τον Πολύγυρο – Αρναία – Άγιον Όρος, ανάγει την ίδρυση της στα τέλη του 9ου αιώνα και την εποχή της δυναστείας των Μακεδόνων. Ο Ιεροδιάκονος Μελχισεδέκ Μακρής (1909) δέχεται ότι το Μοναστήρι το Ίδρυσε ή Θεοφανώ πρώτη γυναίκα του Λέοντα Στ του Σοφού η οποία και το προίκισε με πολλές δωρεές και κτήματα, μεγαλύτερη δε ευεργεσία ήταν η Τίμια Κάρα της Αγίας Αναστασίας και μέρος από το δεξί πόδι της Αγίας όπως και Σταυρός με μέρος από το Τίμιο Ξύλο επίσης το σκήπτρο του Αυτοκράτορα Λέοντα Στ του Σοφού το οποίο μαζί με χρυσόβουλα και αλλά τιμαλφή καταστράφηκαν κατά το ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής τον Ιούνιο του 1821.

Στην Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης φυλάσσονται Ιερά Λείψανα των Αγίων Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, το σκήνωμα του Οσίου Θεωνά Α’, Αρχιεπίσκοπου Θεσσαλονίκης, οι κάρες τριών Οσιομαρτύρων: Ιακώβου του Γέροντα, Ιακώβου του Διακόνου και Διονυσίου του Μοναχού, λείψανο της Οσίας Ματρώνας της Ρωσίδας και Αόμματης ενσωματωμένο σε εικόνα και τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, δώρο της Αγίας βασίλισσας Θεοφανούς. Δυστυχώς από τη Μονή έχουν κλαπεί από τον Απρίλιο του 2012, η Τιμία Κάρα της Αγίας Αναστασίας και μία Λειψανοθήκη που περιείχε το δεξί πόδι της. Επίσης εκλάπησαν δύο λειψανοθήκες που περιείχαν Ιερά Λείψανα της Αγίας Αναστασίας, του Αγίου Μοδέστου και της Αγίας Παρασκευής.

ΑΓ.ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ

Ο Άγιος Πρόδρομος είναι ένα μικρό ορεινό χωριό στο δρόμο προς Αρναία, Ουρανούπολη και Άγιο Όρος, σε κοντινή σχετικά απόσταση από το αστικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Ο Άγιος Πρόδρομος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής εξαιτίας του ντόπιου κρέατος που παράγεται αποκλειστικά στο χωριό. Στο χωριό υπάρχουν πολλές παραδοσιακές ταβέρνες, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τα καλύτερα ψητά και άλλες νόστιμες, παραδοσιακές γεύσεις.