ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι αποτελούν μια από τις σπουδαιότερες στιγμές της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας, και τις λαμπρότερες στιγμές των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Συγκεκριμένα, εάν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι δεν είχαν επιτυχημένη έκβαση για την Ελλάδα, είναι πολύ πιθανό να μην είχε απελευθερωθεί η Μακεδονία και η Θράκη. Ένα Μουσείο πολύ σημαντικό για την ιστορία της Θεσσαλονίκης είναι το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων ΤΟΨΙΝ. Εδώ εγκαταστάθηκε το στρατηγείο του Ελληνικού Στρατού από τις 24 έως τις 26 Οκτωβρίου του 1912 και στους χώρους του έγιναν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Έλληνα Αρχιστράτηγου διαδόχου Κωνσταντίνου και του Χασάν Ταχσίν Πασά, του Τούρκου διοικητή της Θεσσαλονίκης, που οδήγησαν στην τελική παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες. Στους χώρους του φιλοξενούνται πολεμικά κειμήλια των βαλκανικών πολέμων, στρατιωτικές στολές Ελλήνων αξιωματικών, πιστόλια και περίστροφα του ελληνικού στρατού, μετάλλια πολεμιστών, τουρκικά, σερβικά και ρουμανικά πολεμικά κειμήλια, πίνακες, έπιπλα και οικιακά σκεύη της κατοικίας από την περίοδο των βαλκανικών πολέμων. Στον προαύλιο χώρο του μουσείου υπάρχει ταφικό μνημείο του Χασάν Ταχσίν πασά και του γιου και υπασπιστή του Κενάν Μεσαρέ. Το κτίριο του Μουσείου κτίστηκε το 1905 ως εξοχική κατοικία του Ιταλοεβραίου Γιάκο Μοδιάνο, που ανήκε σε μια από τις ισχυρότερες οικογένειες της Θεσσαλονίκης. Ο πατέρας του Σαούλ Μοδιάνο ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ

Η πόλη της Βεργίνας 75χλμ δυτικά της Θεσσαλονίκης και μόλις 12 χλμ μακριά από την Βέροια φιλοξενεί ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του Ελληνικού χώρου με ξεχωριστή ιστορία και πλούσια κληρονομιά. Η σκοτεινή, επιβλητική του ατμόσφαιρα εντυπωσιάζει ευχάριστα τους περισσότερους επισκέπτες. Κάποια από τα πιο ξεχωριστά και εντυπωσιακά ευρήματα από την περίοδο της Μακεδονικής Ηγεμονίας που χαρακτηρίζει την Ελληνική ιστορία εκτίθενται με πολύ έξυπνο τρόπο στο σημείο που έλαβαν μέρος οι αρχικές ανασκαφές! Το μουσείο κατασκευάστηκε το 1993, περίπου 16 χρόνια μετά την ανακάλυψη των Βασιλικών Τάφων στις Αιγές. Δημιουργήθηκε με τέτοιο τρόπο και μέριμνα ώστε να προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες με ελεγχόμενη υγρασία και θερμοκρασία που είναι απαραίτητη για όλα τα πολύτιμα ευρήματα προκειμένου να διατηρηθούν κατάλληλα και να προφυλαχθούν. Εντός του μουσείου βρίσκονται τέσσερις τάφοι και το «Ηρώον», ένας μικρός ναός αφιερωμένος στον Βασιλιά Φίλιππο Β’ των Μακεδόνων.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΦΗΝΙΤΣΗΣ

Πρόκειται για την πιο απομακρυσμένη Μονή της Σκήτεως Βεροίας με σημαντική προσφορά, στην ιστορία της περιοχής. Καταστράφηκε το 1822 από τους Τούρκους. Στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα έγιναν διάφορες προσπάθειες, ώστε να χρησιμοποιηθεί η Μονή για τους σκοπούς του αγώνα. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή χρησιμοποιήθηκε ως ορφανοτροφείο για τα προσφυγόπουλα. Από τότε διακόπηκε η λειτουργία της. Ανακαινίστηκε και λειτουργεί σήμερα ως γυναικεία Μονή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *