Αναχώρηση στις 7:15 από Καμάρα (τα υπόλοιπα σημεία αναχωρήσεων πριν και μετά την Καμάρα θα καθοριστούν κατόπιν συνεννοήσεως).

ΜΕΤΕΩΡΑ

Τα Μετέωρα αποτελούν ένα από τα εντυπωσιακότερα και πιο ιδιαίτερα γεωλογικά μνημεία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά του κόσμου καθώς πέρα από την ιδιομορφία και ομορφιά της ευρύτερης περιοχής των Μετεώρων, εκεί βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη και σημαντικότερη μοναστική κοινότητα στον Ορθόδοξο Ελλαδικό χώρο. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν χαρακτηριστεί το δεύτερο Άγιο Όρος που διατηρεί εδώ και αιώνες την θρησκευτική και μοναστική παράδοση.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ο βράχος της μονής του Αγίου Στεφάνου κατοικήθηκε από μοναχούς στα τέλη του 12ου αι. Σύμφωνα με πληροφορίες που σήμερα δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν, πρώτος ιδρυτής της μονής, κατά το έτος 1191/2, φέρεται ο όσιος ασκητής ονομαζόμενος Ιερεμίας. Η κτηριακή συγκρότηση της μονής που ιδρύθηκε το 14ο αι. ολοκληρώθηκε στο 15ο και 16ο αι. Πρώτος κτήτορας της μονής είναι ο μοναχός, αργότερα ηγούμενός της Αντώνιος Καντακουζηνός. Ο Αντώνιος κατά την άποψη κάποιων ερευνητών ήταν γιός του Σέρβου Δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρου του Β΄ (1359) και γόνος της μεγάλης βυζαντινής οικογένειας. Δεύτερος κτήτορας είναι ο μοναχός Φιλόθεος “εκ Σκλάταινας”, ο οποίος αναφέρεται ως ανακαινιστής “εκ βάθρων θεμελίων” του Αγίου Στεφάνου.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΤΕΩΡΟΥ

Το Μεγάλο Μετέωρο, γνωστό και ως Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος , είναι ένα μοναστήρι αρρένων και είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο από όλα τα μοναστήρια των Μετεώρων.

Η ίδρυση της Μονής Μεγάλου Μετεώρου αποτελεί το σημείο εκκίνησης της οργανωμένης μοναστικής ζωής στα Μετέωρα. Χτισμένο στον πιο επιβλητικό βράχο, καταλαμβάνει μια περίοπτη θέση ανάμεσα στο μοναστικό συγκρότημα των Μετεώρων. Είναι το μεγαλύτερο και το πιο επίσημο από τα υπάρχοντα μοναστήρια των Μετεώρων, όπως υποδηλώνει και το όνομά του.

Το Μεγάλο Μετέωρο ιδρύθηκε λίγο πριν τα μέσα του 14ου αιώνα από τον Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος ήταν ο πρώτος ιδρυτής του και ο πρώτος ο οποίος ίδρυσε μια συστηματική μοναστική κοινότητα.

ΤΡΙΚΑΛΑ

Το κέντρο της είναι σχεδιασμένο με προτεραιότητα την κυκλοφορία των πεζών και των ποδηλάτων. Σημείο αναφοράς του είναι ο μεγάλος πεζόδρομος της Οδού Ασκληπιού. Γύρω του αναπτύσσεται η εμπορική και κοινωνική ζωή των κατοίκων ενώ δίπλα του βρίσκεται ο πεζόδρομος της Απόλλωνος, γνωστός και ως ο δρόμος με τις ομπρέλες. Επίσης, η πόλη διαθέτει πολλές πλατείες, με σημαντικότερες την κεντρική (Ηρώων Πολυτεχνείου). Παραδοσιακά, τα Τρίκαλα, είναι μια πόλη με μεγάλη ποδηλατική κουλτούρα. Έτσι, συνολικά, κυκλοφορούν πάνω από 30.000 ποδήλατα, δηλαδή αντιστοιχεί 1 ποδήλατο ανά 2,5 κατοίκους. Εκτός από τους ποδηλατόδρομους, τα συγκεκριμένα μέσα έχουν πρόσβαση σε όλους τους δρόμους και τους πεζόδρομους ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι για τη στάθμευσή τους.

Κατά τις ώρες αιχμής τα Τρίκαλα σφύζουν από ζωή οπότε, δρόμοι, πεζόδρομοι και πλατείες γεμίζουν από αυτοκίνητα, πεζούς και ποδηλάτες. Άνθρωποι κάθε ηλικίας μετακινούνται προς τις δουλειές τους, κάνουν τις αγορές τους, απολαμβάνουν τον καφέ τους ή απλά μια βόλτα στο κέντρο. Γενικά, η ζωή κυλάει ήρεμα και αρμονικά, σε χαλαρούς ρυθμούς. Οι πολίτες είναι ευγενικοί και φιλόξενοι, με υψηλό βαθμό μόρφωσης και ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *